Unutkanlık şikayeti olanlara bulmaca çözmeleri, hesaplamaları akıldan yapmaları ve hafızayı geliştirici oyunlar oynamaları öneriliyor.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Babür Dora, beyinin, aynı kaslarda olduğu gibi çalıştıkça güçlendiğini söyledi.
Prof.Dr.Dora ’’Teknoloji beyini atıl duruma düşürüyor. Eğer siz beyninizi rölantiye bırakırsanız, kolaya kaçarsanız, hafızanız da o kadar zayıflar’’ dedi.
Unutkanlık Hastalık Değil Belirtidir
Prof. Dr. Babür Dora, unutkanlığın hastalık değil, bir belirti olduğunu belirtti.
Genç-yaşlı pek çok hastanın unutkanlık şikayetiyle kendilerine başvurduğuna dikkat çeken Prof.Dr.Dora, ’’Beyin bilgisayar gibi algılanmamalı. Beyin herşeyi kaydetmiyor. Sadece istediğimiz, dikkat ettiğimiz şeyler kaydediliyor. Birşeye dikkat etmezseniz o kaydedilmez ya da kısa süreli dikkat verirsiniz, kısa süreli kaydedilir, sonra unutulur. Eğer kafanızda daha önemli şeyler varsa, ataların dediği gibi, ’bir kulağınızdan girip öbüründen çıkar’’ diye konuştu.
Yapılacak işlerin ya da isimlerin hatırlanamayışının unutkanlık değil, genellikle dikkatsizlik ile ilişkili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Dora, unutkanlık şikayetiyle gelen genç hastaların çoğunun şikayetinin aslında strese, iş yoğunluğuna bağlı dikkatsizlikten kaynaklandığı belirtti.
Prof.Dr. Dora, bu tip unutkanlığa ilişkin şikayetlerini azaltmak isteyenlere stresi azaltıcı ilaçlar önerdiklerini, bu şekilde unutkanlık belirtilerini de azaltabildiklerini kaydetti.
Teknolojinin Hafızaya Etkisi
Prof. Dr. Babür Dora, 65 yaş ve üzerindeki insanların hafıza fonksiyonlarında azalmanın normal olduğunu, bunun, beyinin yaşlanmasından kaynaklandığını söyledi.
70 yaşındaki bir kişinin beyninin 20 yaşındaki gibi çalışmasının beklenemeyeceğine işaret eden Prof.Dr.Dora şöyle konuştu:
’’Beyin kas gibidir. Ne kadar çalıştırırsanız o kadar güçlenir. Teknoloji beyini atıl duruma düşürüyor. Eğer siz beyninizi rölantiye bırakırsanız, kolaya kaçarsanız, hafızanız da o kadar zayıflar. Örneğin artık telefon numaralarını ezbere bilmiyoruz. Cep veya ev telefonlarında bütün numaralar kayıtlı. Birçok şey bize elektronik cihazlar yardımıyla hatırlatılıyor. Randevularımızı eskiden kendimiz hatırlamak zorundayken, şimdi bir alarm çalıyor, bir mesaj geliyor ve bize hatırlatıyor. Beynimizi hafıza işlerinde daha az kullanmaya başladık. Dolayısıyla hafızamız da zayıflıyor.’’
Bulmaca Çözmek Faydalı
Prof.Dr. Dora, unutkanlık şikayeti olanlara, bulmaca çözme, hesaplamaları akıldan yapma ve hafızayı geliştirici bilgisayar oyunları oynama tavsiyesinde bulundu.
Prof.Dr.Dora ’’Sonuçta kasları çalıştırmazsanız erir, güçsüzleşirler. Beyin de aynı kas gibidir. Beyini dinç tutmakta fayda var. Beyini ne kadar dinç tutarsanız, ileri yaşlarda da o kadar iyi çalışır.’’ dedi.
Unutkanlık ile insan ömürü arasındaki orantıya da dikkat çeken Prof.Dr. Babür Dora, her geçen yıl insan ömrünün arttığını, bu nedenle bunama hastası sayısında da artış olduğunu bildirdi.
30 Ekim 2010 Cumartesi
Unutkanlık hastalık mı belirti mi?
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder