29 Ocak 2011 Cumartesi

Derneğe 'Hizbullah' tescili

Erdoğan'ın sahip çıktığı Mustazaf-Der, örgütle organik bağı olduğu gerekçesiyle kapanmanın eşiğinde.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “AKP’li milletvekilleri Hizbullah derneğini ziyaret etti mi?” demesi üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “terör örgütü ayrı yasal dernek ayrı ” diyerek sahip çıktığı Mustazaf-Der hakkında Diyarbakır 2. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından “Hizbullah”la organik bağı olduğu gerekçesiyle kapatma kararı verildiği ortaya çıktı. Kararın Yargıtay’da temyiz aşamasında olduğu belirtildi.

AKP'li vekillerden ziyaret

AKP’li milletvekillerinin ziyaret ettiği, Başbakan Erdoğan’ın da “Terör örgütü ayrı yasalara göre kurulmuş dernek ayrıdır” dediği Mustazaf-Der hakkında Diyarbakır 2. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 9 Şubat 2010 tarihinde kapatma kararı verildiği ortaya çıktı. Mahkeme kararında, derneğin Hizbullah ile ilişkisi olduğu vurgulandı. Hizbullah terör örgütü ana davasında 10 yıl hüküm giyen ve aralarında derneğin yöneticilerinin de olduğu bazı isimler 2007 yılında yapılan bir operasyonda yakalandı. Kaçak sigara sattıkları belirlenen bu kişilerle bağlantılı oldukları tespit edilen ve çoğu Mustazaf-Der üyesi 43 kişi de gözaltına alındı ve tutuklandı.
   
Dernek kapatılıyor mu?

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 30 Nisan 2008 tarihinde hazırlanan iddianame ile 43 isim hakkında Hizbullah terör örgütüne üye olmak iddiasıyla dava açıldı. Savcılık ayrıca Mustazaf-Der’in kapatılması için de Diyarbakır Başsavcılığı’na talepte bulundu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da yaptığı inceleme sonunda Asliye Hukuk Mahkemesi’ne derneğin kapatılması için dava açtı.

'Örgütsel birleşmenin adresi'


Diyarbakır 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararında söz konusu iddianame ve dava dosyasının incelendiği belirtilerek, “Söz konusu iddianamede, örgütün cezaevlerinden tahliye olan örgüt mensupları öncülüğünde Diyarbakır ilinde Mustazaflar ile Dayanışma Derneği altında, cezaevinden çıkan örgüt mensupları ile haklarında bugüne kadar işlem yapılmayan örgüt mensupları ve sempatizanlarını bir araya getirmek suretiyle örgütsel birleşmeyi temin etmek, cezaevinde bulunan örgüt mensuplarının ve dışarıda bulunan yakınlarının çeşitli ihtiyaçlarını gidermek, yeni bir yapılanma ile belirlenen strateji doğrultusunda propaganda faaliyetlerinde bulunmak, eleman temini ve ileriye dönük örgütün amaçları doğrultusunda kurulduğu ifade edilmektedir” denildi.

'Terör örgütünün çekirdek yapısı'

Mustazaf-Der’in kurucu üye ve diğer üyelerinden tamamına yakınının geçmişte Hizbullah terör örgütünün içerisinde faaliyet göstermekten yakalandığı, tutuklandığı ve hüküm giydiği belirtilen kararda, “Davalı derneğin Hizbullah terör örgütünün çekirdek yapısını oluşturduğu Adana Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmasında tespit edilmiş, derneğin terör örgütü üyesi olmaktan tutuklananlara yardım ettikleri iletişim tespit tutanaklarından, gizli izleme tutanaklarından anlaşılmıştır. Derneğe ait depoda kaçak sigara ele geçirilmiş, aranan birçok kaçak sanık, derneğin şubelerinde yakalanmıştır” denildi.

'Anayasal düzeni yıkmak istemişler'


Mahkeme, bu tespitlerin ardından Mustazaf-Der’in “mevcut anayasal düzeni yıkarak şeri esaslara dayalı teokratik bir devlet kurmayı amaçlayan yasadışı Hizbullah terör örgütünün amacı doğrultusunda faaliyetlerde bulunduğu, demokratik laik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetlerde bulunduğu anlaşıldığı” gerekçesiyle derneğin feshine karar verdi.

'Bakan Aksu'dan derneğe davet'
Mustazaf-Der, referandum öncesi bazı AKP’lileri de ziyaret etmişti. Dernek referandumda vatandaşları “İslam” adına evet demeye de çağırmıştı. Derneğin zaman zaman etkinliklerine AKP’liler de katılarak destek vermişti. 29 Mart seçimleri öncesinde AKP’li Abdülkadir Aksu, AKP için sivil toplum örgütleri ile düzenlediği toplantıya Mustazaf-Der de katılmıştı. Bu derneklerden AKP’yi desteklemeleri istenmişti.

0 yorum:

Yorum Gönder