24 Ocak 2011 Pazartesi

Devrimcilerin güçlü elleri


Bugün 24 Ocak…
Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, Yayın Yönetmeni Orhan Tüleylioğlu’nun yeni bir derlemesini “Ben Uğur Mumcu’yum” adıyla kitaplaştırdı. Kitapta Uğur Mumcu diyor ki:
“Adalet duygusu diye bir inanç vardır. Bu inanç bir kez sarsıldı mı, istediğiniz kadar çabalayın, inandırıcı olamazsınız. Hele adalet duygusu devlet eliyle yok edilirse yıkıntı büsbütün büyük olur.”
“Hukuk devleti yargı bağımsızlığına dayanır. Bağımsızlık konusunda biçim ve öz iç içedir. Özle biçim, biçimle de öz birbir­lerinden ayrılmaz. Bu bağımsızlığın biçimine de özüne de say­gılı davranmak zorundayız. Bu saygıyı gösterecek olanların başında yine Başbakan gelmektedir. Saygıyla anımsatırız!”
“Batılılaşıyoruz diye Amerikan-Arap sarmalı içine sokulduk; enflasyonu indireceğiz diye IMF’nin ipoteklerine tutulduk, ‘Atatürkçülük’ diye diye laiklik ilkesi yok edildi; birader, parti ve belediye başkanları eliyle ‘Arap kompradorluğu’ devlet katında yer buldu.”
“Oh ne kolay!.. Çek bir besmele, gelsin paralar… Finans kuruluşları, şirketler ve bu finans kuruluşları ve şirketler ara­cı­lı­ğı ile kazanılan milyarlar… Elhamdülillah Müslümanız!.. Elhamdü­lillah milyarderiz!.. Bir kolumuz siyasette, öbür kolu­muz ticarette, ayaklarımız da tarikatlarda… Bir üçgen bu… Ticaret, siyaset ve tarikat üçgeni… Bunlar dindarın sahtecileridir. Zavallı yoksul Müslüman yurt­taşların kanlarını emenler de bunlardır. İnanç sömürü­cü­le­ri­dir bunlar…”
Ve en önemlisi:
“Milletin makûs talihi, her seferinde devrimcilerin güçlü elleri ile düzeltilmiştir.”
Uğur Mumcu’yu sevgiyle, özlemle anıyoruz…
Kınayana bak sen
Kardemir Karabükspor, Galatasaraylıların “aslan yürekli” tepkilerine karşı Recep Bey’e haksızlık edildiğini belirtip “Kardemir Karabükspor Kulübü olarak Sayın Başbakanımıza yapılan tavrı kınıyoruz” demiş.
Kardemir Karabükspor’un yönetiminde kim var?
Kulüp başkanı Hikmet Ferudun Tankut. O kim? Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Başkanı.
Kulüp Asbaşkanı da Mustafa Yolbulan. O kim? Tansu Çiller ve Murat Karayalçın’ın koalisyonu döneminde Karabük halkına ve Kardemir işçisine sözde devredilmiş bulunan Kardemir’i zaman içinde tümüyle ele geçirmiş bulunan Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan’ın oğlu. Aynı zamanda Kardemir Yönetim Kurulu üyesi.
Sendika-işveren el ele vermişler, Recep Bey’in hakkını arıyorlar.
Kardemir’de yalnızca farklı sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin, Çelik-İş ile Yolbulan ailesi arasında sıkışmış kalmış işçilerin haklarına gelince…
Sahi, öyle bir şey mi var?
Özel kurye
Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in geçen aralık ayı başında ani bir ABD gezisi yaptığına daha önce de değinmiştik. Konuyu CHP’li Kamer Genç de, Ergin’e yönelttiği soru önergesi ile TBMM’ye taşımıştı:
“WikiLeaks belgelerinin yayımlanmasından 48 saat sonra 2 Aralık 2010’da Washington’a gittiğiniz ve ABD Adalet Bakanı ile görüştüğünüz, daha sonra Atlantic Council adlı araştırma kurumunda basına ve dinleyicilere kapalı toplantı yaptığınız ve hemen Türkiye’ye döndüğünüz anlaşılmaktadır. Bu doğru mudur? Doğru ise Atlantic Council’in yönetim kurulu üyeleri eski elçiler Eric Edelman ve Ross Wilson ile görüşürken yanınızda Türk yetkilileri var mıdır? Yoksa neden tek başınıza bu kişilerle görüştünüz ve neler görüştünüz? ABD’ye iki günde gidip dönmenizin nedenlerini açıklar mısınız?”
Kamer Genç’i aradık. Yaklaşık 20 gündür bu sorularına yanıt alamadığını belirtip ekledi:
“Neredeyse 24 saatlik bir ABD gezisi âdetten değildir. Adalet Bakanı’nın yüzüne karşı TBMM Genel Kurulu’nda da ‘ABD’ye özel kurye görevi ile gittin. Neydi o görevin’ diye sormuştum. Ona da yanıt vermemişti.”
Yeni model
Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay, hemen hemen herkesin ortak kanısını dile getirdi:
“12 Haziran seçimleri çok önemli bir dönemeç olacak.”
12 Haziran’da AKP yine tek başına iktidara gelirse olacakları kısaca özetledi Okay:
“Yeni bir anayasa değişikliği, ardından başkanlık modelinin hayata geçirilmesi.”
O modelde Recep Bey “Ilımlı İslam Cumhuriyeti”nin tek yetkili başkanı. Başbakan ise, şimdinin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu.
Abdullah Gül, yeni modelde nerede olacak?
İşte orası tam bir bilmece.
Zil
DP kongresi sonrası tanık olduğumuz bir dertleşme:
- DP Genel Başkanlığı’na Namık Kemal Zeybek seçilince AKP’liler zil çalıp oynuyorlarmış.
- Neden ki?
- DP oyuna getirildi. Zeybek, MHP’yi aşağı çekecek ki, AKP yola devam etsin.
Tüy
Bağımsızlık ruhuyla, kurtuluş direnciyle kurulmuş 1. cumhuriyet dönemini kapattılar. Kurguladıkları 2. cumhuriyetten iki örnek:
Ankara Valisi, Atatürk’ün Ankara’ya geliş törenlerini yasaklamıştı. Yalova Valisi de, “19 Mayıs törenleri ve illerin kurtuluş günleri kaldırılsın” önerisiyle tüy dikti.

Işık Kansu

0 yorum:

Yorum Gönder