8 Haziran 2011 Çarşamba

Ysk başkanına ve üyelerine soruyorum: yeni bir seçime giderken içiniz rahat mı? – Ali Eralp


YSK Başkanına ve üyelerine soruyorum: Yeni bir seçime giderken, içiniz rahat mı, huzurlu muzunuz? “Her şey yolunda, her şey yasalara uygun ve dürüstçe yapılacak. Hile, hurda olmayacak. Bize güvenebilirsiniz. Gerekli önlemleri aldık” diyebiliyor musunuz?
Görev bilinci, yurt sevgisi taşıyan bir vatandaş olarak ben kişisel olarak rahat değilim. Tedirginlik içerisindeyim. Huzursuzum. Benim gibi birçok vatandaşımın da rahat olmadığını ve seçime huzurlu, güvenli bir ortamda gitmediğini biliyorum.
Aşağıdaki sorularıma ve kuşkularıma bir açıklık getirip, mantıklı yanıtlar verebilirseniz, oyumuzu huzur içinde, gönül rahatlığı ile kullanacağız.
Sorularımı ve kuşkularımı maddeler halinde sıralıyorum:
1-Bir önceki genel seçimde (2007) seçmen sayısı 42 milyon, 799 bindi. 12 Haziran seçiminde bu rakamın 52 milyon 700 bin olduğu açıklandı.

Şimdiye dek, olağan üstü bir “nüfus patlaması” gerçekleşmediğine göre, beş yılda seçmen sayısının 10 milyon, yani dörtte bire yakın bir artış göstermesi sizce mantıklı mıdır? Bu artışın kabul edilebilir bir açıklamasını yapabilir misiniz?
2- Kamu memurları hem görevli oldukları sandıklarda hem de kendi mahallelerinde iki kez oy kullanarak mükerrer oy çıkmasına neden olmaktadırlar. Milletvekili Tayfun içli bu sayının 2 milyon civarında olacağını ileri sürüyor? Bu konuda her hangi bir önlem aldınız mı?
3-12 Haziran seçimine katılacak vatandaşların sayısının, yani seçmen sayısının 52 milyon 700 bin olduğu ilan edilmiştir. Buna karşılık 69 milyon oy pusulası basılmıştır. Bu 17 milyon oy pusulası niçin, hangi ihtiyacı karşılamak için fazladan basılmıştır. Bir vatandaş olarak ben bu fazlalığın nedenini çözemedim. Bu konuda beni aydınlatır mısınız?
4-Oy sayım işlemleri “ilçe seçim kurulu” aşamasına kadar “açık sayım ve döküm” esasına göre yapılmaktadır. Ama Bilgisayar ortamında yapılan sonuç belirleme işlemlerinin hiçbir aşamasında siyasi parti ya da bağımsız bir gözlemcinin bulunmadığı saptanmıştır. Böyle bir ortamda sonuçların değiştirilebileceği olgusu karşısında ne gibi önlemler aldınız?
5-Edinilen bazı istihbarat, bilgi ve izlenimlere göre seçmen kayıtları sağlıklı görünmemektedir. Daha “karkas” halindeki, yani sadece demir ve çimento yığınından oluşan yapılarda ya da üzerinde tavuk kümesi bulunan arsalarda bile seçmen adı görülmektedir.
Ya da bir mekânda yıllardan beri oturan seçmenlerin yanına başka yerlerden gelen seçmen adları eklenmiştir. Bu sorunlar giderildi mi? Bu konularda herhangi bir araştırma, inceleme, denetleme yaptınız mı?
6- Vefat eden ya da 20 yıldır haber alınamayan vatandaşların adresine seçmen kâğıtları gönderilmektedir? Bu, nasıl bir uygulamadır? Şimdiye dek böyle bir uygulamadan haberiniz oldu mu? Bu alanda gerekli düzeltmeleri yaptınız mı?
7-Seçim sonuçlarını niçin ilan etmiyorsunuz? İlan etmeyi düşünmüyor musunuz? Resmi seçim sonuçları ile vatandaşın saptadığı sonuçları karşılaştırma olanağını niçin yaratmıyorsunuz? Vatandaş seçim sonuçlarının değiştirilmediğini nasıl anlayacak?
8-Geçmiş yıllarda olduğu gibi, oy pusulalarının çöplerden toplanmaması, elektriklerin ansızın gitmemesi için ne gibi önlemler aldınız?
Sayın Yüksek Seçim Kurulu Başkanı ve üyeleri, geçen seçimlerden edindiğimiz deneyimler ve karşılaştığımız bazı acı gerçekler karşısında 12 Haziran seçimine de kuşku, huzursuzluk, güvensizlik içerisinde gidiyoruz.
Bu sorularımıza mantıklı, kabul edilebilir yanıtlar verirseniz mutlu olacağız. Sevinç duyacağız. Bir parça da olsa içimiz rahat edecek…

Ali ERALP

0 yorum:

Yorum Gönder