22 Ocak 2011 Cumartesi

Erdoğan,dan Skandal savunma


"Referandumda Hayır diyenler darbecidir" yönündeki sözleriyle ilgili yapılan suç duyurusu üzerine hakkında dava açılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, avukatı aracılığıyla mahkemeye gönderdiği savunmasında bir skandala imza attı.

Davanın neden kabul edilmemesi gerektiğini anlatmaya çalışan Erdoğan, Zaman gazetesindeki bir bulmacada Ehlisünnet dışı sapık bir mezhepşeklindeki soruya Aleviyanıtının verildiğini, buna karşı bir yurttaşın kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle dava açtığını ancak bunu mahkemenin reddettiğini örnek gösterdi. Bu karardan yola çıkan Erdoğan, Bu bakımdan davacının dava açmada aktif husumet ehliyeti bulunmamaktadırdiyerek davanın reddini istedi.

‘Sapık bir mezhep’
Ankara 23. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen davada Başbakan Erdoğan davacı Sedat Vuralın evetveya hayıroyu kullanıp kullanmadığını bilmesinin mümkün olmadığını, Vuralın da bunu kanıtlayamayacağını ileri sürdü. Erdoğan, Bu bakımdan ispat edilemeyen ve edilmesi de olanaklı olmayan bir iddia soyut beyanın ötesine geçemezdedi.
Erdoğan, görüşünü desteklemek adına şu skandal örneği verdi: Yargıtay 4. Hukuk Dairesine intikal eden olayda, Zaman gazetesinde yayımlanan bir bulmacada Ehlisünnet dışı sapık bir mezhepşeklinde bir soru yer almış, ertesi gün verilen çözümde bu sorunun yanıtının Aleviolduğu yayımlanmıştır.
Bir vatandaş açtığı davasında bu yayın nedeni ile kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia etmiş, mahkeme Aleviliği(n) bir inanç meselesi olduğu, yayında davacının hedef alınmadığı gerekçesiyle davayı reddetmiş, Yargıtay, davacının ebeveyni nedeniyle sözü edilen bir kültür içerisinde yer aldığını, bu kültürü benimseyenlere ya da bu kültürde belli bir mertebeye erişmiş olanlara dava hakkının tanınmasının yansıma yoluyla genişlemesine neden olacağını, dava açmanın ancak kişilik haklarına saldırılan, doğrudan zarara uğrayanlara tanınmış bir hak olduğunukabul etmiştir. (...) Bu bakımdan davacının dava açmada aktif husumet ehliyeti de bulunmamaktadır.
Nitekim kendisi için sarf edilen daha ağır mahiyetteki ifadelerin yüksek mahkemece eleştiri sınırları içinde sarf edilmiş ifadeler olarak kabul edildiğini aktaran Erdoğan, bununla ilgili Devlet Bahçeli ve Kemal Kılıçdaroğlu hakkında açtığı davalara işaret etti.
Tuncay Özkanın da kendisi hakkında Bir başbakan ya da bir siyasi parti lideri çıkıp diyorsa ki Bu ülkedeki 25 milyon Alevi İslam dışıdır, sapık mezheptirdiyorsa o kişi faşisttirdediğini anımsatan Erdoğan, bunun üzerine açtığı davada Özkanın sözlerini mahkemenin hukuka aykırı bulmadığını söyledi. Erdoğan, kendisinin kullandığı ifadelerin, sunduğu tüm örneklerdeki ifadelerin hiçbirisinden daha ağır ve haksız olmadığını, dolayısıyla davanın reddine karar verilmesi gerektiğini söyledi.

‘Yayımlayanın kusuru’
Erdoğan, Bana göre darbe anayasasını savunduklarına göre darbecidirsözlerinin ise basın yayın organlarında çarpıtılarak hayır diyen darbecidirbiçiminde yayımlandığını iddia ederek, bunun yayımlayanların kusuru olduğunu, kişilik değerlerine saldırı olmadığını ileri sürdü.

kaynak

0 yorum:

Yorum Gönder