23 Ocak 2011 Pazar

Uğur Mumcu, ölümünün 18. yılında anılıyor


Uğradığı bombalı suikast sonucu 24 Ocak 1993'te yaşamını yitiren araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 18. yılında "Adalet ve Demokrasi Haftası" kapsamında düzenlenecek etkinliklerle anılacak.
Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, (um:ag) 24 Ocak ile Prof. Dr. Muammer Aksoy'un uğradığı suikast sonucu öldürüldüğü gün olan 31 Ocak arasında "Adalet ve Demokrasi Haftası" kapsamında çeşitli etkinlikler düzenliyor. 18. Adalet ve Demokrasi Haftası etkinlikleri, Uğur Mumcu'nun ünlü sözü "Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz" temasıyla gerçekleştiriliyor.
Uğur Mumcu'yu anma etkinlikleri, 24 Ocak'ta saat 11.00'de Batıkent Uğur Mumcu Parkı'ndaki Uğur Mumcu anıtına çelenk bırakmasıyla başlayacak. Saat 12.00'de de sevenleri, karanfillerle ve mumlarla Uğur Mumcu'nun sokağındaki evinin önünde olacak. Burada bir sinevizyon gösterisi ve "Neden Öldürüldüler?" başlıklı bir sergi düzenlenecek.  Saat 14.30'da Mumcu'nun Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki kabri ziyaret edilecek. Saat 18.30'da ise Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde um:ag ve Toplumsal Bellek Platformu tarafından düzenlenen "Dünden Bugüne Siyasi Cinayetler" başlıklı açıkoturumda Orhan Dink, Eren Aysan, Canan Kaftancıoğlu, Özge Mumcu, Gül Erdost ve Zeynep Altıok konuşacak.
25 Ocak Salı günü saat 15.00'te Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde "Uğur Mumcu'nun ardından" başlıklı bir fotoğraf gösterisi yapılacak. Burada saat 15.30'da ise Prof. Dr. Murat Dinçmen ve Eriş Ülger "Bireyden Topluma Bilgi Yönetimi/Basın Arenasında Şövalye" başlıklı bir açıkoturumda konuşacaklar. Saat 18.00'de de Fikret İlkiz ve Hasan Uysal "Basın ve Sansür" konusunda konuşacaklar.

Batum, Erçelebi, Gültekin ve Çölaşan 'Tam Bağımsız Türkiye'yi konuşacak

Batıkent Ahmet Taner Kışlalı Kültür Merkezi'nde saat 19.30'da düzenlenecek "Tam Bağımsız Türkiye" başlıklı açıkoturumda ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, İşçi Partisi Genel Başkan Vekili Mehmet Bedri Gültekin ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı Tansel Çölaşan konuşacak.
26 Ocak Çarşamba günü Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde saat 14.00'teki "Umudun Ezgisi - Tekel İşçileri" başlıklı fotoğraf gösterisinin ardından Varlık Özmenek, "Küresel Emperyalizmin Medya Silahı: Sorumluluk ve Suçlar" başlıklı açıkoturumda konuşacak. Saat 16.30'da da burada düzenlenecek "Güdümlü Liberalizm ve Kadınlarımız" başlıklı açıkoturuma Şebnem Sarıhan, Sevgi Özel ve İlhan Taşçı konuşmacı olarak katılacak. Prof. Dr. Cevat Geray, Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, Doç. Dr. Gökhan Günaydın, Müfit Bayram ve Ali Somel de saat 19.00'da aynı yerde "Mülkiyette değişim ve toprak sorunu" hakkında konuşacaklar.
27 Ocak Perşembe günü Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde Onur Çeçen'in yönetiminde Prof. Dr. Mahmut Adem, Talip Apaydın ve Erdal Atıcı'nın konuşmacı olarak katılacağı "Demokratik ve Laik Eğitim" başlıklı açıkoturumun ardından saat 16.30'da Doç. Dr. Hüner Tuncer "Atatürkçü Dış Politika ve Bugün" konusunda konuşacak. Daha sonra DSP Genel Başkan Yardımcısı Uluç Gürkan, "Yaşayan Uğur Mumcu" başlıklı söyleşide konuşacak. Batıkent Ahmet Taner Kışlalı Kültür Merkezi'nde saat 19.30'da Prof. Dr. Ali Ercan'ın yönetimindeki "Doğal Varlıklarımız ve Özelleştirmeler" konulu açıkoturumda Dursun Yıldız, Ali Nejat Ölçen ile İlter Ertuğrul konuşacaklar.
28 Ocak Cuma günü Yüzüncü Yıl Pazarı'ndaki "Neden Öldürüldüler" başlıklı sergiyle sürecek olan etkinlikler saat 14.00'te Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde Muzaffer İlhan Erdost'un "Eğitimin Dinselleştirilmesi ve Said-i Nursi Öğretisi" konulu söyleşiyle sürecek. Burada saat 16.30'da Hüsref Özkara ve Ferruh Atbaşoğlu "Doğa Yıkımı ve Yasalar" konulu açıkoturumda konuşurken saat 17.00'de Yenimahalle Belediyesi Kültür Merkezi'nde "Türkiye Nereye?" başlıklı açıkoturumda Prof. Dr. Alparslan Işıklı'nın sunuşunun ardından CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Prof. Dr. Recep Akdur, Prof. Dr. Ali Çağlar ve Yılmaz Dikbaş konuşacak. Aynı gün saat 19.00'da da Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Konferans Salonu'nda CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, Prof. Dr. Muzaffer Eryılmaz ve Ahmet Saltık "2011'in Başında Türkiye'ye ve Geleceğe Bakış" başlıklı açıkoturuma katılacaklar.

Cihaner açıkoturumda konuşacak

29 Ocak Cumartesi günü Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde "Demokratik Cumhuriyet İçin Tarihsel, Hukuksal, İktisadi ve Siyasal Süreç" başlıklı açıkoturumda İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, CHP PM üyesi Gökhan Günaydın ve Turgut Özakman konuşacak. Saat 14.00'te ODTÜ Vişnelik Tesisleri'nde ise Prof. Dr. Aziz Konukman, "Basın ve Demokrasi" başlıklı söyleşiye katılacak. Aynı saatte Ulusal Eğitim Derneği Salonu'nda ise "Demokrasi Kültürünün Oluşumunda Sanat ve Sporun Yeri" başlıklı açıkoturumda Prof. Dr. İnci San, Prof. Dr. Fehmi Tuncel ve Refik Saydam konuşacak. Saat 15.00'te Eğitim-İş Ankara Şubesi Salonu'nda Niyazi Altunkaya'nın konuşmacı olarak katılacağı "Türkiye'de Öğretmen Örgütlenmesi" başlıklı bir söyleşi düzenlenirken saat 16.00'da Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde Cumhuriyet gazetesi yazarı Bekir Coşkun ve Posta gazetesi yazarı Yazgülü Aldoğan "Faili Meçhul: Demokrasi" başlıklı söyleşiye katılacak. Saat 18.30'da ise Adana Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner, avukat Turgut Kazan ve Oktay Ekşi "Baskın ve Yangın" konulu açıkoturuma konuşmacı olarak katılacaklar.
Etkinlikler, 30 Ocak Pazar günü saat 11.30'da Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde Altan Öymen, Erol Tuncer, Barış Çetin ve Melih Durukan'ın konuşacağı "Cumhuriyet ve Demokrasi" başlıklı açıkoturumla sürerken saat 13.00'te Yenimahalle Belediyesi Çayyolu Ek Hizmet Binası'nda Işık Kansu ve Mehmet Açıktan'ın hazırladığı "Yeni Gün'den Cumhuriyet'e" başlıklı belgesel film gösteriminin ardından "Basın Ahlakı ve Türkiye'de Basının Durumu" başlıklı açıkoturumda gazeteciler İlhan Taşçı, Utku Çakırözer, Saygı Öztürk ve CHP PM üyesi Enver Aysever konuşacak.
Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde saat 14.00'te Muzaffer İlhan Erdost'un konuşacağı "12 Eylül'ün Uzayan Karanlığında Kemal Türkler Davası ve Zamanaşımı" başlıklı söyleşiyle sürecek olan etkinlikler burada saat 16.30'daki CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, ADD Başkanı Tansel Çölaşan ve eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun konuşmacı olarak katılacağı "Demokrasi ve Hukuk" konulu açıkoturumla davam edecek. Nazım Hikmet Kültür Merkezi de burada saat 19.30'da Bertol Brecht'in "Muhbir" oyununu sahneleyecek. CHP PM üyesi Ercan Karakaş da Batıkent Ahmet Taner Kışlalı Kültür Merkezi'nde "Sosyal Demokrasi" konulu söyleşide konuşacak.
Adalet ve Demokrasi Haftası'nın son günü olan 31 Ocak'taki etkinlikler saat 12.30'da Muammer Aksoy'un Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki anıtmezarı başındaki anma töreniyle başlayacak. Saat 14.30'da Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde "Hukuk Devletinde Yargı Bağımsızlığı" konulu açıkoturumda Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu ile avukatlar Talay Şenol ve Hasan Aydın Tansu konuşacak. Adalet ve Demokrasi Haftası'nın geleneksel kapanış gecesi ise bu yıl Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde yapılacak. Saat 19.00'daki etkinlikte Güvenç Dağüstün bir müzik dinletisi verecek.

0 yorum:

Yorum Gönder