26 Ocak 2011 Çarşamba

Uğur Mumcu’nun liboşları!


SEVGİLİ okuyuculanm, bir konuda hiç kuşkunuz olmasın. Uğur Mumcu Türkiye’ye gelmiş geçmiş en büyük gazeteci idi. Dün ölüm*yıldönümünde onu bir kez daha saygıyla, özlemle andık. Allah rahmet eylesin, ismi hiç unutulmasın.
Uğur’un gazetesi Cumhuriyet’ti. Geçmişte çok iyi muhalefet yapan, bünyesinde Uğur Mumcu ve benzeri gazetecileri barındıran Cumhuriyet, sonralan ne yazık ki bir “Liboş üretim merkezine” dönüştü.

O gazetenin yazan, Ankara temsilcisi, hatta genel yayın yönetmeni olan bazı tipler, sonradan 180 derece dönüş yaptı ve hiç utanmadan, hiç sıkılmadan “Liboşlar kervanına” katıldı.
Hemen hepsi bugün de karşımızda. Ama pek çoğu AKP iktidannın gazetelerinde yazıyor, AKP’ye, Tayyip’e Fethullah’a övgüler düzüyor.
Geçmişte yazdıklarım, geçmişte söylediklerini artık unuttular. Unutmaları bir yana, tam tersini savunuyorlar.
Size dünün Cumhuriyet gazetesinde yazan, bugün ise iktidann kucağına düşmüş olan bu liboş takımından birkaç örnek vereyim:
Hasan Cemal!.. Toktamış Ateş!.. Cengiz Çandar!.. Şahin Alpay!.. Hadi Uluengin!.. Okay Gönensin!.. Yasemin Çongar!..

Bunlar sadece bazılan. Günümüzde de yazan, ekranlara çıkıp ahkam kesen, Tayyipgillere övgüler düzen tipler… Geçmişin en hızlı solculan, askercileri, düzmece Filistin gerillalan!..
Peki ama nasıl oldu da, Cumhuriyet gibi her zaman Atatürkçülüğü, laikliği, Cumhuriyet rejiminin değerlerini savunan bir gazeteden böylesine amansız liboşlar fışkırdı? Günümüz liboşlannın hocası, ustası ve yol göstericisi (!) olan bu liboşlar nasıl oldu da geçmişte Cumhuriyet gazetesinde yuvalandı?
Bunlar bilimsel çalışmalara, doktora tezlerine konu olması gereken acı gerçeklerdir.
Bu olay çözülürse, Türkiye’de dönekliğin, neler karşılığında gerçekleştiği de belgelenmiş olur.
Bunların hepsi koskoca adamlar ve kadınlardı. O günkü görüşlerini savunurken hiçbiri çoluk çocuk değildi. Peki nasıl oldu da, bunlar hem de Cumhuriyette yuvalandıktan sonra tam kadro döndüler?
Her dönüşün bir karşılığı vardır. Hele böylesine 180 derecelik dönüşlerin ardında mutlaka bir “Karşılık” olmalıdır. Nedir o?
Para mı?.. Yüksek maaşlar mı?.. Başka avantalar mı?.. Yerli ve yabana fonlardan yemlendirme, hortumlama mı? Başka medya patronları tarafından kendilerine sunulan çok daha yüksek olanaklar mı?.. İstanbul’un göz kamaştıran tatlı dünyası mı?..

Yukanda saydıklanm ve daha başkalan, şimdi Tayyip’in ve Fethullah’ın en önde gelen destekçileri. Bazılan Fethullah’ın Zaman, Bugün gibi gazetelerinde yazıyor, bazılan Milliyet, Vatan, Taraf, Hürriyet gibi ötekilerde!
Bunların tamamı Cumhuriyet gazetesinden fışkırdı!

Bu iş nasıl oldu, anlayan varsa beri gelsin. Bunca dönek, bunca liboş, bunca Tayyipgiller savunucusu önce niçin Cumhuriyet’te büyüyüp gelişti ve sonra dönüş yapıp gitti!
Bir yanda Uğur Mumcu’nun, öbür yanda ise böylesine liboşların, döneklerin geçmişte yer aldığı bir Cumhuriyet gazetesi!
Bu iş nasıl oldu?
Birileri çıkıp araştırmalı ve kitap yazmalı. Kitabın ismi “Medya dönekleri… Yüz kızartıcı bir Türkiye gerçeği” olmalı.
Burada hemen bir ekleme yapmalıyım ki, yanlış anlamalar olmasın. Dönekler sadece medya dönekleri değil. Özellikle AKP döneminde dönenlerin sayısı çok fazla. Çıkannı orada bulan, paranın ucunu gören, korkan, kolay avanta peşinde koşan niceleri, dönek olmakta sakınca görmedi!
Siyasetçiler, başta medya patronları olmak üzere neredeyse tüm patronlar, artistler, şarkıcılar, türkücüler, mankenler, futbolcu eskileri, pek çoğu döndü gitti! Ya da kendilerini öyle göstermekten hiç utanmıyorlar.
Hep söylerim, hele kıblesi iktidar olan döneklik iyi değildir! Para getirir, rant sağlar, olanaklar sağlar ama onursuz bir iştir.
Allah kimseyi, hele bir parça onur sahibi olan hiç kimseyi dönek yapmasın. Amin, amin.

0 yorum:

Yorum Gönder