11 Mart 2011 Cuma

BİR SENDİKA NASIL DEVŞİRİLDİ? - EMİN ÇÖLEŞAN

 BİR SENDİKA NASIL DEVŞİRİLDİ?
TUBPK-İŞ’e bağlı Türk Metal Sendikası,
Türkiye’nin en büyük, her açıdan en güçlü sendikası idi. Onbinlerce üyesi vardı ve AKP iktidarına karşı en sağlam duran sendikalardan biriydi. Parasal açıdan çok güçlüydü. Başında Mustafa Özbek vardı.
Ayrıca dolaylı yollardan bu sendikanın ve Özbek’in olan ART televizyonu vardı,- iktidara karşı sert yayın yapardı.
Bu düzen elbette böyle deyam edemezdi! Gel zaman git zaman Mustafa Özbek Ergenekon’dan tutuklandı, uzun süre sonra tahliye edildi. Türk Metal, müfettişler ve polisler tarafından didik didik edildi, arandı. Sendika korkutuldu, parasal kaynakları kesilen ART televizyonu çökertildi, sindirildi, maaş ödeyemez duruma düşürüldü, sesi soluğu büyük ölçüde kesildi.
Özbek’in tutuklanmasından sonra oluşan yeni yönetimle birlikte Türk Metal Sendikası da 180 derece yön değiştirip AKP’nin emrine ve hizmetine girmeyi başardı.
Önceki gün Türk Metal Sendikası’na ait Büyük Anadolu Oteli salonlarında bir tören düzenlenmişti. Dünya Kadınlar Günü kutlanıyordu.
İnanılır gibi değil ama toplantıda Tayyip vardı. Yanında kızı Sümeyye’yi de getirmişti. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Devlet Bakanları Cemil Çiçek ve Aliye Kavafla birlikte AKP tam kadro orada, bir zamanlar en büyük düşman olarak gördükleri Mustafa Özbek’in otelinde, onun sendikasının toplantısında boy gösteriyorlardı.
• • •
Özbek’in maddi ve manevi en güçlü dönerninde, ikinci adamı ve sağ kolu Pevrul Kavlak’tı. Özbek tutuklanınca Kavlak, sendikanın başına geçti…
Ve Türk Metal’in, Türkiye’nin en büyük sendikasının devşirilme işlemi işte böyle başladı.
İktidarla aralarındaki buzları erittiler. Nasıl olduğunu vallahi bilemem!
İşte o toplantıda, Dünya Kadınlar Günü toplantısında Pevrul Kavlak bir konuşma yaptı, Tayyip ve ekibinin gözlerinin içine bakarak AKP iktidarına övgüler düzdü. “Sayın Başbakanım” diye başladığı konuşmasında ona hitaben şöyle döktürüyordu:
“Bugün 7 Mart 2011. Türk Metal için bugün iki açıdan önem taşıyor. Bundan sekiz sene önce, 9 mart 2003 tarihinde yapılan ara seçimlere katılarak milletvekili seçilen Sayın Başbakanımız bizleri kırmamış ve yaptığımız davete icabet ederek ilk defa şeref misafirimiz olmuştur…
İstikrar konusunda ülkemizi darboğazdan kurtardınız, ekonomiye canlılık kazandırdınız. Ayrıca AB süreci başta olmak üzere dış politikada Türkiye’yi yok saymaya çalışanlara karşı kararlı tavır sergilediniz. Böylece Türk halkının teveccühünü kazandınız…
Bu ülkede felaket tellallığı yapanlar var. Onları ibretle gözlüyoruz…
Kurultayımıza katılarak bizleri onurlandırdınız. Zat-ı alinize teşekkür ediyorum.”
• *…..•
Salona Türk Metal Sendikası’nın kadin işçileri £ doldurulmuş, ellerine verilen basılı kağıtlarda hangi sloganların ne zaman atılacağı yazılmıştı. Gazeteci arkadaşım Fırat Kozok o kağıtlardan birini ele geçirdi:
“Sloganlar üçer defa atılacaktır. Her slogan bitiminde alkış tutulacaktır. Başbakan (kürsüye) çıkınca atılacak slogan:
Millet devlet, sana emanet.”
Hep birlikte sloganlar atıldı, kürsüden yağlama yıkamalar yapıldı, Tayyip ve ekibine koro halinde teşekkürler edildi!
Tayyip’in yüzü gülüyordu. Ergenekon davası işe yaramış, Türk Metal Sendikası’nı devşirme-ele geçirme operasyonu da başarıyla tamamlanmıştı!
Hiç kimse bundan sonra “Yaa arkadaş, insanların ve kuruluşların sesi niye çıkmıyor? Biz nasıl tavuk toplum olduk, bunun nedenleri nedir? Kurumlar nasıl korkutulup sindiriliyor ve sonra ele geçiriliyor” diye sormasın!
İşte size somut bir örneği yukarıda verdim.
180 derece döndürülen, AKP’nin kucağına düşürülen Türk Metal Sendikası!
Nereden nereye!.. En ağır Tayyip karşıtlığından “Millet devlet, Tayyip’e emanet” diye slogan attırmaya!
Ayıptır diyeceğim de, artık hiçbir şey diyemiyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder