11 Mart 2011 Cuma

Timsahın Gözyaşları! -Cüneyt Arcayürek

 Timsahın Gözyaşları!

Önce Başbakan Yardımcısı Arınç ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay gözaltı olaylarından üzüntü duyduklarını
 açıkladılar.
İki gazeteci tutuklandı. Bu kez iktidar sahnesinde Çankaya’daki AKP’li ile, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin göründü.
Çankaya’daki “kamu vicdanında kabul görmeyen bazı gelişmelerden” söz ediyor.
Tabii diyor; “yargının, hâkim ve savcıların işine karışılmaz!”
Oysa Çankaya’dakinin asıl derdi, gazetecilerin tutuklanmasından öteye, bir başka:
“Bu hal” diyor, “Türkiye’nin geldiği ve herkes tarafından takdir edilen görüntüsünü gölgeliyor”.
Bu vurgulamayı yapmaya özen gösterdiğine göre, demek ki Çankaya’daki AKP’li, Türkiye’nin öncelikle demokratik yaşamda geri kalmış Ortadoğu ülkelerine artık model ülke diye salık verilemeyeceğimize yanıyor.
Yargı erkinin, insanların ve kurumların onur ve hukuklarının zedelenmesine yol açmayacak biçimde davranmalarını umut etmiyor. Kişi ve kurumların onur ve hukuklarının zedelenmemesini “bekliyor”.
Ne ki beklentisine yanıt aynı gün Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’den geldi: “Bize kimse emir veremez!”
Cumhurbaşkanı’nın kaygıları görsel basında yer alır almaz, -televizyon gazeteciliği ağzıyla söyleyeyim- kameraların karşısına geçen TBMM Başkanı (hukukçu) Şahin de değerli görüşünü gazetecilerin tutuklanmasına üzüldüğünü söyleyerek açıklamaya başladı.
Çankaya’dan sonra, Meclis Başkanı’nın üzüntüsü de medyada ön plana alındı ve lakin; gazetecileri eleştiren, “hırsız ciğerini söküp almaya gelmişse soracaksın ne suç işledin diye” cümlesi ıska geçildi.
Şimdi eğri oturup doğru konuşalım.
AKP iktidarının 8 yıldır medyaya reva gördüğü baskılardan sonra:
AKP’nin Çankaya’dan TBMM’ye ve bakanların söylemlerini timsahın gözyaşları diye yorumlamak gerekmiyor mu?
***
Çankaya’daki Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile baş başa uzun bir konuşma yaptıktan sonra kaygısını özetleyen demeci veriyor.
Nedense aynı titizliği iki üç yıldır gözaltına alınan; tutuklanan, tutukluluk süreleri yıllardır cezaya dönüşen 61 gazeteci için göstermedi Çankaya’daki AKP’li.
Kamuoyu vicdanını sarsan tutuklamalar için… mahpushanede ölenler için… ne için içeride yattıklarını bilemeyenler için de dün sergilediği duyarlılığı göstermedi.
Adalet Bakanlığı’nın bir yasanın kimi maddelerini öne sürerek, ceza yememiş, iki-üç yıldır tutuklu olan gazeteci Mustafa Balbay ile Tuncay Özkan’a hücre-tecrit cezası uygulanmasını yadsımadı. Yasa ise yasa değiştirin diyemedi!
Çankaya’daki, iç ve dış medyada, kamuoyunda geniş tepkilere neden olunca son gözaltılarla tutuklamalar… kaygı duymuş.
Oysa hükümetten gelen, bugünü dünden hazırlayan, bir kez daha görüşülmesi için Meclis’e geri gönderemediği, şak diye onayladığı yasaların, son anayasa değişikliğinin eseridir bugün vardığımız nokta.
Balyoz’du, Ergenekon’du, fark etmez. Tahliye kararı veren yargıçları başka illere süren… yerlerine tahliyeleri reddeden yargıçlar atayan genişletilmiş Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun marifetlerine ses çıkarmadı Çankaya’daki…
Yargının siyasallaştığını Çankaya’dakinden başka duymayan kalmadı. Türkiye’de de dışarıda da…
Çankaya’daki genel bir yorum yaparak, hükümeti uyaracağı, basın özgürlüğü üzerine kara bir şal örten uygulamaları eleştireceği yerde…
…içeriye dışarıya şirin görünme amacıyla bardağı taşıran damla, son gözaltı ve eleştirilerden kaygı duyduğunu söylemekle yetiniyor.
Ha, Başbakan mı ne diyor: “Bırakın hâkimler savcılar işlerini yapsınlar!”
***
Ergenekon savcısı iki gazetecinin meslekleri gereği veya yazdıkları kitaplar nedeniyle tutuklanmadıklarını, “açıklayamayacağı deliller” nedeniyle içeriye alındıklarını söylüyor.
Savcı Öz böyle diyor ama aynı gün iktidar yanlısı bir iki gazetenin sütunlarında örneğin Odatv sahibi, neyin ne olduğunu açıklama olanağından yoksun tutuklu Soner Yalçın’la ilgili belgeler dans ediyor.
İlk soruşturmanın gizliliği yine rafa kaldırıldı. Savcılıktaki ifadeler aynı gazetelerde yer alıyor.
Yıllardır Ergenekon sanıklarına uygulanan yöntem, yine işbaşında.
İddianame yazılıp açıklanmadan tutuklananların suçlu diye damgalanmasını isteyen mekanizma yine işliyor.
Timsahın gözyaşları sütunlarda!

0 yorum:

Yorum Gönder