29 Ocak 2011 Cumartesi

CHP'li üyeler istifa etti!


TBMM Adalet Komisyonu'nda Yargıtay ve Danıştay'ın daire sayısını artıran tasarının görüşmeleri devam ederken AKP, konuşma sürelerinin beş dakika ile önerge sayısının da her bir milletvekili için bir önergeyle sınırlandırılması için önerge verdi. CHP'li komisyon üyeleri ise önce 'komisyondan istifa etme' tehdidinde bulundu. Önergenin kabul edilmesinden sonra da komisyonun CHP'li beş üyesi 'grup olarak' komisyondan istifa etti.
TBMM Adalet Komisyonu'nda Yargıtay ve Danıştay'ın üye sayısını artıran yasa tasarısı CHP ve AKP arasında sert tartışmalara sahne oldu. Komisyon toplantısında, 1'nci maddenin 5 saatte kabul edilmesi nedeniyle AKP milletvekilleri, konuşma sürelerinin 5 dakika ile sınırlandırılması, önerge sayısının da her bir milletvekili için 1'le sınırlandırılması için önerge verdi. CHP Afyon Milletvekili Halil Ünlütepe, CHP milletvekilleri olarak komisyondan rahatça çekilebilecek durumda olduklarını belirterek konuşma sürelerinin kısıtlanmasını 'faşist bir uygulama' olarak nitelendirdi. Komisyon Başkanı İyimaya'yı eleştiren Ünlütepe, "Teamül hukukuna uygun olmayan bir önergeyi oyluyorsunuz. AKP'li bir başka başkan olsaydı karşı çıkardı. Şu anda toplantıdan ayrılıyoruz dediğimizde komisyon toplantısı duracak. Perşembe gününe kadar da çalışmalar tıkanacaktır. Biz bu konuda çalışmak istiyoruz, sizi de çalışmaya davet ediyoruz" diye konuştu. Komisyonda yaşananları 'parti diktatörlüğü' olarak nitelendiren Ünlütepe, hukuk dışı uygulamalara imkan vermelerinin mümkün olmadığını belirterek "Biz hükümetin askeri değiliz. Önergeyi oylamaya sunarsanız sonucu belli. Sizin de bazı sonuçlarla karşı karşıya kalacağınızı göz ardı etmeyin. Biz burada kalmak istiyoruz. Tarih bu yaptıklarınızdan dolayı sizi affetsin" dedi.
"Dünyayı ikinci dünya savaşına sokan güçler de parmakmatik demokrasisi usulüyle iktidara gelmişti"

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, önergeye tepkisini "Dünyayı, İkinci Dünya Savaşı'na sokan güçler de böyle parmakmatik demokrasi usulüyle iktidara gelmişti. Allah ülkemizi korusun" sözleriyle ortaya koydu.
"Çıbanın başı sensin"

CHP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli ise "İşçilere, öğrencilere biber gazı sıkılıp, coplanıyorsa ikinci aşama TBMM'dir. Burada milletin temsilcilerinin görevlerini yapmaları parmakla engelleniyorsa ortada kaba güç vardır. Bu durum demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçecek. Burası dağ başı değil, TBMM. Burada orman kanunları yürümez" diye konuştu. İçli'nin sözlerine AKP milletvekilleri tepki gösterirken, CHP'li Ünlütepe de Komisyon Başkanı İyimaya'ya "Bu önergeleri yazıp hep sen veriyorsun. İşin çıbanbaşı sensin. İstifa et" diye tepki gösterdi.
"Hukuk katlediliyor"

Tartışmaya Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in de İçli'ye yönelik olarak "İki gündür konuşuyorsun" sözleriyle katılması üzerine ise İçli, "Bana laf atamazsınız, grup başkanvekili değilsiniz, hükümetin bakanısınız" şeklinde tepki gösterdi. İçli'nin toplantıda TBMM içtüzüğünün ilgili maddelerini okumasına AKP milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine CHP'li Ünlütepe, yerinden kalkarak, İyimaya'nın oturduğu masanın önüne kadar yürüdü. İyimaya'ya "Arkadaşımın çalışma ortamını sağlayın" uyarısında bulunan Ünlütepe'ye AKP milletvekilleri tepki gösterdi. Ünlütepe ise "Hukuk katlediliyor. Danıştay, Yargıtay katlediliyor" diye bağırdı. İyimaya demokrasiye ve hukuka saygılı olduğunu belirtirken AKP milletvekilleri de tepkilerini "Başkanın üzerine yürümek gibi bir usul yok" sözleriyle ortaya koydu.
CHP'li üyeler istifa etti

Tartışmaların ardından İyimaya, AKP'lilerin konuşma sürelerini ve önerge sayısını sınırlandıran önergeyi oylarken, yapılan oylamada önerge kabul edildi. Önergenin ardından milletvekillerine her bir madde için beş dakika süre verilirken, CHP milletvekilleri de Grup başkanvekilleriyle irtibata geçerek istifayı değerlendirdiler. CHP'li komisyon üyeleri yaptıkları değerlendirmenin ardından da komisyondan 'grup olarak' istifa etti.

0 yorum:

Yorum Gönder