28 Ocak 2011 Cuma

Yüzbinler sırada, torpilliler kadroda!

Yüzbinlerce adayın öğretmen olabilmek için sırada beklediği, 20 öğretmen adayının KPSS nedeniyle intihar ettiği Türkiye'de bürokrat eşleri 'açıktan' atama yoluyla görev başına geldi.


KPSS sınavını kazanamayıp bunalıma girerek intihar eden öğretmen adayı sayısının 20’ye ulaştığı, 350 bin öğretmenin iş beklediği Türkiye’de bir müsteşar ile bir genel müdürün eşi açıktan atama yoluyla öğretmen oldu. Atamalarda, bakanlık tarafından belirlenen takvime de uyulmadı.

Milli Eğitim Bakanlığı atama takvimine göre; 12 Haziran, 30 Temmuz ve 17 Ağustos’ta 3 kez açıktan atama yapıldı. Ancak bakanlığın kendi yayınladığı atama takvimine uymayarak kart vizitli, torpilli atamalar yaptığı ortaya çıktı. Cumhuriyet’in edindiği bilgilere göre, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürü Davut Karataş’ın eşi Şenay Karataş Kasım 2010’da Ankara Yenimahalle Emniyetçiler İlköğretim Okulu’na atandı. Karataş’ın atamasına İl Planlama Kurulu’nda görev yapan Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Tuğrul Culfa’nın şerh düşmesine rağmen valilik tarafından ataması gerçekleştirildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir’in eşi Meral Aydemir de 7 Eylül 2010’da Ankara Çankaya Özbirlik İlköğretim Okulu’na sınıf öğretmeni olarak atandı. Bu iki ismin yanı sıra kendisine ait internet sitesinde türbanlı fotoğrafını kullanan Ayten Durmuş 23 Temmuz 2010’da, Muhsin Yalçın 5 Temmuz 2010’da, Recep Demir de 24 Ağustos’ta Ankara’nın çeşitli ilçelerine açıktan atandı.
Yine takvime uygun olmayan kurumlar arası nakil yolu ile; Pınar Yalçın İmamoğlu, Nadir Uğur Perçin, Zeynep Bozdemir ve Ayşe Beyza Kılıç’ın ataması yapıldı.

‘Adı geçen bürokratlar görevden alınmalı’
Atamalara tepki gösteren Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Tuğrul Culfa, bakanlığın AKP’li bürokratların yakınlarını ve “kartvizitli” kişileri eşitlik ilkesine ve sınav uygulamalarına aykırı bir şekilde atadığını söyledi. Culfa, “Binlerce insan sıra ataması beklerken, hatta aileleri parçalanmışken birileri AKP kartviziti ile atama yaptırıyor. 300 bine yakın insan KPSS sınavlarına tabi tutularak puan elemesi ile açlığa, umutsuzluğa ve hatta ölüme terk edilirken birilerinin eş ve akrabalarının açıktan ataması yapılıyor. Eğitimciler hakları olan atamalarını yaptırabilmek için AKP’ye muhtaç duruma düşürülüyor” dedi. Atamalara adı karışan bürokratların derhal görevden alınmaları gerektiğini vurgulayan Culfa, “Aksi tutum AKP’nin karinesi olup hak, hukuk eşitlik anlayışının tescili olarak tarihe geçecektir. Ayrıca bakanlık yaptığı buna benzer usulsüz atamaları kamuoyu ile paylaşmalıdır ve yapılan atamaları iptal etmelidir” diye konuştu.

20 aday intihar etti


Bugüne kadar kpss sınavından başarı elde etmiş ancak atanamayan gençlerden 20 genç intihar etti. Son olarak Osmaniye’de ilk sınavda yeterli puanı alan ancak, yenilenen sınavda aynı başarıyı gösteremeyen Ali Kürklü, intihar zincirinin son halkası oldu. Son skandalda 90 puan alan daha sonraki eğitim bilimleri sınavında 80 küsür puan alan bir öğretmen adayı da 7 gün ile 40 yaş engeline takılarak atanamadı.

Ya 500 lira ya yıllarca sıra bekleme

Türkiye’de bugün için atama bekleyen öğretmen adayı sayısı yaklaşık 350 bin. Her yıl binlerce aday KPSS sınavında elenerek öğretmenliğe adım atamıyor. KPSS sınavından yüksek puan alanlarsa bu kez “yetersiz kadro” engeline takılıyor. Yine bugün için 133 bin öğretmen açığı bulunuyor. 2011’de yalnızca 55 bin atama yapılacak. Kalanlara sunulan seçenek aylık 500 lira maaşla ücretli veya sözleşmeli öğretmenlik.

0 yorum:

Yorum Gönder